13 αρετές του Ταουχίντ

13 αρετές του Ταουχίντ (Μονοθείσμού)

του σέιχ Αμπντου’ρ-Ραχμάν ας-Σάντι

tauhid2 (1)Δεν υπάρχει κάτι που να έχει μεγαλύτερη επίδραση και αρετές σαν το Ταουχίντ, έτσι όλο το καλό σ’ αυτόν τον κόσμο και στον επόμενο προέρχεται από το Ταουχίντ και τις αρετές του

1 – Η συγχώρεση και η εξιλέωση από τις αμαρτίες είναι από τις συνέπειες και τις αρετές του Ταουχίντ. 

2 – Είναι το μεγαλύτερο από τα μέσα με τα οποία αποκρούονται οι δυσκολίες και η τιμωρία (των πράξεων μας) σ’ αυτή τη ζωή και στην επόμενη.

3 – Αποτρέπει κάποιον από το να μείνει αιωνίως στη φωτιά της Κόλασης, ακόμα και αν υπήρχε στην καρδιά του [η πίστη στο Ταουχίντ] έστω και στο ελάχιστο’ τόσο λίγο όσο μικρό είναι ένα κουκούτσι. Αν η πίστη στο Ταουχίντ έχει εγκατασταθεί πλήρως στην καρδιά του (και κάνοντας πράξεις), εμποδίζει τελείως κάποιον από το να μπει στην Κόλαση! 

4 – Δίνει σε αυτόν που το πιστεύει καθοδήγηση και ασφάλεια σ’ αυτή τη ζωή και στην επόμενη. 

5 – Είναι το μόνο μέσο για να πετύχει κάποιος την ευχαρίστηση και τη χάρη του ΑΛΛΑΧ, και αυτός που θα είναι ο πιο ευτυχισμένος κερδίζοντας τη μεσολάβηση του Προφήτη γι’ αυτόν [την Ημέρα της Κρίσης] είναι αυτός που λέει: ‘Λα ιλάχα ίλλα ΑΛΛΑΧ’ (Δεν υπάρχει άλλη θεότητα άξια λατρείας εκτός του Θεού/ΑΛΛΑΧ) με ειλικρίνεια από καρδιάς. 

6 – Και από τις μεγαλύτερες από τις αρετές του είναι η αποδοχή, ο πλούτος και η ανταμοιβή όλων των πράξεων και των λεγομένων κάποιου – εξωτερικών και εσωτερικών – σε συνάρτηση με το Ταουχίντ. Έτσι, όσο μεγαλύτερη και ειλικρινέστερη είναι η πίστη κάποιου στον ΑΛΛΑΧ και στο Ταουχίντ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και αυτή [η αποδοχή, ο πλούτος και η ανταμοιβή όλων των πράξεων….]. 

7 – Κάνει τις καλές πράξεις να είναι ευκολότερες για τον πιστό, όπως επίσης τον διευκολύνει να εγκαταλείψει τις κακές. Προετοιμάζει επίσης τον πιστό αν συμβεί μια οποιαδήποτε κρίση. Έτσι λοιπόν, οι πράξεις υπακοής είναι εύκολες γι’ αυτόν που είναι ειλικρινής στην πίστη του στον ΑΛΛΑΧ και στο Ταουχίντ, ελπίζοντας στην ανταμοιβή και στη χάρη από τον Κύριο του. Το ίδιο είναι εύκολο γι’ αυτόν να αφήσει τις αμαρτίες (και τους πειρασμούς) και αυτά που ο εαυτός του επιθυμεί, από τον φόβο του [Θεοσέβεια] για την τιμωρία και τον θυμό του ΑΛΛΑΧ. 

8 – Εάν το Ταουχίντ καταλαμβάνει ολοκληρωτικά την καρδιά του, ο ΑΛΛΑΧ θα τον κάνει να αγαπήσει περισσότερο την Πίστη και θα την καλλωπίσει στην καρδιά του. Το ίδιο, θα τον κάνει να μισεί την απιστία, την αμαρτία και την ανυπακοή, θα τον κάνει από αυτούς που καθοδηγούνται. 

9 – Κάτι που είναι δύσκολο (ή δυσάρεστο) για τον πιστό, το κάνει εύκολο και τον κάνει να αντέχει στις δυσκολίες. Όσο λοιπόν ο δούλος του ΑΛΛΑΧ έχει πλήρη πίστη σ’ Αυτόν και στο Ταουχίντ, η καρδιά του θα μετατρέψει τον πόνο και τις δυσκολίες σε ηρεμία, υποταγή [στον ΑΛΛΑΧ] και γαλήνη. 

10 – Και από τις μεγαλύτερες από τις αρετές του είναι ότι απελευθερώνει τον πιστό από την υποδούλωση και την ελπίδα και τον φόβο από και προς τη δημιουργία, όπως επίσης και από το να κάνει οτιδήποτε για χάρη της δημιουργίας και αυτή είναι η πραγματική ανωτερότητα στον χαρακτήρα. Με αυτό, υποδουλώνεται πλήρως στον Κύριο Του, δεν ελπίζει σε κανέναν και σε τίποτα εκτός από Αυτόν, δεν φοβάται κανέναν (και τίποτα) εκτός από Αυτόν και δεν στηρίζεται σε κανέναν (και σε τίποτα) παρά μόνο σ’ Αυτόν. Έχει κερδίσει έτσι την πραγματική επιτυχία και νίκη. 

11 – Και από τις μεγαλύτερες αρετές του είναι ότι αν είναι πλήρως και με ειλικρίνεια εγκατεστημένο στην καρδιά (του πιστού), μπορεί και κάνει τις μικρές πράξεις σε μεγάλες [μεγάλης αξίας] και πολλαπλασιάζει τα λόγια και τις πράξεις του πιστού χωρίς δυσκολία [την αξία των λόγων και των πράξεων αλλά και τις πράξεις τις ίδιες του πιστού]… και όλο αυτό από την ειλικρίνεια (και την αγνότητα) στην καρδιά. Και όσο γι’ αυτούς που δεν έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, αυτό είναι επειδή στην καρδιά τους δεν υπάρχει αρκετή ειλικρίνεια και πίστη στο Ταουχίντ. 

12 – Ο ΑΛΛΑΧ έχει υποσχεθεί τη νίκη, τιμή, αξία, καθοδήγηση (και τα μέσα προς καθοδήγηση), γαλήνη, επίλυση των προβλημάτων και δυναμισμό στον λόγο και στις πράξεις στους ανθρώπους Του σ’ αυτόν τον κόσμο. 

13 – Ο ΑΛΛΑΧ προστατεύει τους ειλικρινείς Μονοθεϊστές και τους πιστούς από το κακό αυτού του κόσμου και του επόμενου, τους δίνει ένα αγνό αίσθημα ασφάλειας με Αυτόν και με την ενθύμηση Του.

Οι αποδείξεις γι’ αυτό από το Βιβλίο (Κοράνι) και τη Σούννα είναι πολλές, είναι γνωστές και ο ΑΛΛΑΧ ξέρει καλύτερα.

[Πηγή: al-Qawl as-Sadid Sharh Kitab at-Tawhid’, σελίδες 12-13]

Σχολιάστε